Spelregler

Fia med eller utan knuff

2-4 deltagare, Du använder dig själv som spelpjäs.
Ställ dig på den stora cirkeln som har din valda färg. Det är valfritt om gul, blå, grön eller röd börjar. För att kunna gå ut på spelplanen måste du slå 1 eller 6 med tärningen. Då hamnar du på en cirkel i din färg. Slår du 1 ställer du dig på cirkel 1. Slår du 6 placerar du dig på cirkel 6. Gå planen runt medsols. Du får extrakast varje gång du slår 6. Du slår ut pjäser/personer som står på en cirkel som du flyttar till, och då måste de börja om från den stora rutan i deras färg (på 1 eller 6). Kör man utan knuff skippar man detta.

När du kommer till cirkeln närmast före cirkel 1 så är det dags att börja flytta in mot centrum. För att nå mittencirkeln (=utgång) måste du slå exakt rätt siffra med tärningen. Visar tärningen för mycket måste du gå tillbaka överskjutande antal prickar. Den vinner som först kommer i mål med exakt antal steg.

Tärning hittar du här:
https://www.online-tarning.se/

Du kan även ladda ner en app i din mobil med tärning, tex Dice Roll.

Tre i rad

2 deltagare, Du använder saker som du hittar eller har med dig som spelbrickor.
Spelplanen består av ett fält med ett rutnät som omfattar totalt nio rutor. Använd dig av saker som du hittar eller har med dig – varje spelare behöver tre saker var. Vid fjärde rundan, när man lagt ut sina tre saker, får man flytta en av sina saker på spelplanen. Målet är att man ska få ihop en rad med sina egna saker. Raden kan vara vågrät, lodrät eller diagonell. Man måste även tänka på att försöka blockera motspelaren. När någon får ihop en rad vinner personen som fick ihop raden.

Twister

Spelet kräver 2 samt en domare.
Spelet går ut på att hålla sig kvar i luften med händerna och fötterna på spelmattans rutor utan att andra kroppsdelar nuddar ytan, spelarna kommer så småningom att behöva ställa sig i konstiga och obekväma positioner tillsammans med sin motståndare och kräver därför mycket flexibilitet och balans, den som sist lyckas hålla sig kvar i luften vinner spelet.

Spelet spelas på en spelplan med röda, blåa, gula och gröna rutor. I spelet behövs även en snurra som bestämmer vilken fot eller hand spelarna ska flytta på och var den ska placeras, vilket domaren bland annat också tar hand om, t.ex. om snurran visar ”höger hand, gul” måste alla spelarna placera sin höger hand på en gul ruta. Om en spelare redan har sin högra hand på en gul ruta, måste spelaren flytta handen till en annan gul ruta. Startplatsen är på var sin sida av spelplanen med ena foten på den gula cirkeln och den andra foten på den blåa cirkeln.

Twistersnurra hittar du här (engelsk text):
https://wheeldecide.com/wheels/board-games/twister-spinner/

Du kan även ladda ner en gratis app i din telefon med en spelsnurra, tex TwisterSpinner.