Västerås Citys årsberättelse 2022

Ett händelserikt år!

Det är svårt att minnas nu, men 2022 inleddes faktiskt med nya restriktioner och en pandemi som fortsatte att hålla oss i sitt grepp. I början av februari upphävdes så äntligen restriktionerna, fler kunde hitta tillbaka till city och vi kunde väcka liv i de aktiviteter som fått stå åt sidan under pandemin. Under året fokuserade vi både på att återinföra gamla traditioner, behålla de fina aktiviteter och idéer som uppstod under pandemin och hitta nya sätt att få västeråsare och besökare att åter­upptäcka sitt city.

Gamla och nya besökare hittade till city, nya spännande restauranger och butiker öppnade och vår samverkan kring framför allt trygghetsfrågor kopplade till trivsamhet och attraktivitet stärktes då politiken fattade beslut om att prioritera dessa frågor. Under 2022 innebar det bland annat att vi genomförde ”Sommar i Vasaparken” under tre sommarmånader. Ett väldigt lyckat projekt som visar att trygghet går att skapa när vi samverkar, att Citysamverkan fungerar! Samarbetet mellan fastighetsägare och Västerås stad om fram­tidens stadskärna stärktes ytterligare och arbetet med en ny fördjupad översiktsplan, och till den vår så länge efterlängtade innerstadsstrategi, drog igång.

När Vasagatan för tredje året i rad byggdes om kraftsamlade vi rejält, med ett mycket framgångsrikt resultat! Den gröna mattan vi rullade ut när Vasagatan tillfälligt blev gågata blev en riktig succé. För andra gången skapades ”Sommartorget”, som i år även fick breda ut sig på Hantverkargatan.

Under året firades det stort i city. Vi hade fest nästan varje vecka! Många av de aktiviteter som genomfördes under året blev därför en del av den stora Cityfesten. Firandet inleddes med att vår högskola MDH äntligen utsågs till universitet. 2022 var också året då Västmanlands teater var värd för Scenkonst­biennalen. En veckas biennal som också blev västeråsarnas. Året avslutades med stor baluns då vi firade 25 år av framgångsrik samverkan.

I årsberättelsen berättar vi den korta versionen av det Citysamverkan gjort och allt som hänt i Västerås City 2022. Vill du veta mer kan du ta del av många presentationer och rapporter. Du är varmt välkommen att höra av dig till oss.

Inför 2023 ökar våra ägare sina insatser i Citysamverkan och vi ser fram emot ytterligare ett fantastiskt år tillsammans med alla aktörer när vi fortsätter att arbeta för ett sammanhållet Västerås och ett hållbart, attraktivt city.

Tack alla ni som bidrar på så många olika sätt så att vi tillsammans kan se fram emot vårt mål – ”Sveriges bästa city”.

Maria Martinsson
VD, Västerås Citysamverkan

_________

Läs vår årsberättelse här >>>

_________