Sommar i Västerås City

Upptäck nya sidor av city med sommarens konst- och kulturvandringar

I sommar fylls Västerås City med konst och kultur i alla dess former. Gå en kulturvandring, upplev Växhusets gatumusikanter eller besök Barnens Botaniska och familjeaktiviteterna på Karlsgatan 2. Vi hoppas att alla som planerar en hemester i sommar ska upptäcka nya sidor av Västerås City.

______

Kulturvandring: Pop-up konst

Lokala konstnärer smyckar skyltfönster och lokaler i city med sin konst. Här får du se målningar, fotokonst, skulpturer och installationer från både unga konstnärer som är i början av sina konstnärliga karriärer samt etablerade konstnärer. Tack till fastighetsbolagen Klövern, Fastighets AB Regio, Kungsporten och Stadsrum Fastigheter som även i år ställer upp med lediga lokaler och skyltfönster. Håll utkik här efter mer information.

Här kan du ladda ner karta som pdf >>>

______

Kulturvandring: Tranströmers stenpoesi

Upplev Nobelpristagaren Tomas Tranströmers poesi via appen Storyspot. Västerås Stadsbibliotek berättar om dikterna som blev stenkonstverk. Ladda ned Storyspot och sök efter ”Tranströmers stenpoesi” och bege dig till Biskopsgatan för en digital poesivandring.
https://www.storyspot.se/

______

Konstpromenader

På Västerås Konstmuseums hemsida hittar du flera olika konstpromenader som du kan gå på egen hand, till exempel Citypromenaden, Kvällspromenaden och Promenaden i Vasaparken. Läs mer här http://vasteraskonstmuseum.se/offentlig-konst-2/konstpromenad/

______

Kulturvandring: Modernismens arkitektur

Västerås innerstad är unik i Sverige med många kvalitativa byggnader uppförda under åren 1930–1980, det som kallas modernismen. Här ser vi ett av landets främsta exempel på hur städerna planerades och förändrades under efterkrigstiden. Idag är city så intressant att den är av riksintresse för kulturmiljövård.

På Västerås stads hemsida hittar du en webbkarta med ett brett urval av modernismens byggnader i Västerås. Genom att klicka på punkterna i kartan får du information om bl.a. byggnaden, arkitekturen, materialen och den offentliga konsten. Arkitekturguiden finns också att ladda ned som pdf eller hämtas i tryckt form på stadsbiblioteket, i stadshusentren, i entren på Karlsgatan 2 och Länsstyrelsen.
https://www.vasteras.se/uppleva-och-gora/upplev-vasteras.html#Arkitekturguide
https://www.vasteras.se/kommun-och-politik/vasteras-utvecklas/innerstad.html

______

Kulturvandring: Delia & Dåtiden

Guidade, historiska turer i Västerås, med det där lilla extra! Deila och Dåtiden arrangerar regelbundet historiska, guidade turer till fots i Västerås året om. Vi har mycket av intressant lokalhistoria i Västerås! Guidningarna är öppna turer där alla är välkomna. Fredagsturerna passar bra till After work. Talförstärkare används vid behov, så det fungerar med såväl små som stora grupper. Nina Deila har arbetat som auktoriserad guide för Västerås Tourist Office i 13 år och har vidareutvecklat guidekonceptet, med lätt dramatiserade guidningar kompletterade med gamla västeråsbilder. Läs mer och boka plats här: https://deilaochdatiden.se/

______

Bella Runes Portal

”Bella Runes Portal” är ett digitalt konstverk som bygger på AR-teknik (Augmented Reality). Verket är producerat unikt för Västerås. Det är en hyllning till det gemensamma offentliga rummet som vi alla delar och kommenterar också Västerås identitet som industri- och ingenjörsstad. Du upplever konstverket utomhus, när som helst via din mobil. ”Bella Runes Portal” existerar som en andra, virtuell verklighet längs Karlsgatan och på Skrapantorget i Västerås City. På svenska betyder Augmented Reality förstärkt verklighet och det är samma teknik som använts bland annat för mobilspelet Pokémon GO.

Information om hur du gör för att ta del av konstverket hittar du här:
http://vasteraskonstmuseum.se/utstallningar/exib/bella-runes-portal/

______

Barnens Botaniska

Barnens botaniska är Stadsbibliotekets öppna skapande verksamhet för hela familjen. Öppet onsdagar vecka 25–27 kl 14–16 samt vecka 29–32 onsdag–fredag kl 14–17. Inställt vid regn. Mer information hittar du på Instagram: https://www.instagram.com/barnensbotaniska/

______

Sommar på Karlsgatan 2

Denna sommar bjuder Västmanlands länsmuseum och Västerås Konstmuseum på mängder av aktiviteter för barn och familjer. Det blir alltifrån konstlabb, arkeologi­skolor, historiska femkamper och pyssel till guidningar och allsång. Allt är kostnadsfritt. Sommarcaféet håller öppet och där serveras fika, smörgåsar och givetvis glass. Välkom­na till en kreativ sommar på Karlsgatan 2. Mer information och program hittar du på https://karlsgatan2.se/

______

Växhusets gatuartister

Under vecka 28 och 32 underhåller Växhusets gatuartister med sång och dans. Håll utkik efter dem på citys gator och torg. Följ gärna Växhuset på Instagram och Facebook där det dyker upp notiser om var de håller hus.